Monday, March 4, 2013

Floridan tragediasta...

Eilen 3 Maaliskuuta oli mun elamani hirvein paiva. Kirjoitan ilman aan ja oon pisteita koska mun lappari on palanut poroiksi koko muun omaisuuteni kanssa. Ja Ginan omaisuuden, ja Clairen omaisuuden ja mieheni Tommyn lomaomaisuuden. Eilen Claire ja Gina oli Donnyn kanssa kisoissa parin tunnin ajomatkan paassa ja oltiin Tommyn kanssa 2 paivaa farmilla kahdestaan. Hommat sujui kivasti miinus jarkyttava tuuli ja Floridan kevaaseen tosi kylmat ilmat. Gina oli just saanut valmiiksi varsomistallin ja siitoslabransa jotka rakennettiin autotallin sisalle. Mun lempitamma Rikki (Feiner Stern x Ferro) oli jo muuttanut viikkoa aikasemmin varsomistalliin koska sen odotettiin synnyttavan talla viikolla. Se oli mun vastuulla; vietin tunteja katsoen sen kaytosta ennen varsomista videokameran kautta ja analyoin sen maitoa paivittain, hoidin sita jne.. se oli mun 'Pradan korvike' taalla.

Eilen tuli kaksi miesta asentamaan valvontakameroita. Tai niiden piti tulla jo edellisena paivana, mutta olivat kuulema krapulassa. Jatkat ilmaantuivat sitten varttia yli 12 ja alkoivat virittamaan johtoja autotallista kasin kohti isoa tallia. Tommy ja mina oltiin kahdelta kahvitauolla sisalla, kun kuultiin kova pamaus. Luulin etta se oli Rikki joka potkaisi seinaa kunnes muistin etta ne miehet tekevat toitaan siella enka sit kiinnittanyt enempaa huomiota. Pari minuuttia myohemmin toinen miehista, sanotaan nyt Teppo, tuli kiljuen ja huitoen etuovelle enka saanut mitaan selvaa niin juostiin ulos ilman kenkia tai mitaan. Huomasin, etta autotallin iso etuovi oli oikeasta kulmasta tulessa ja tietysti juoksin heti Rikkin karsinaan ja yritin saada sen tulemaan ulos. Se oli karsinan nurkassa paniikissa ja sain sen onneksi liikkumaan karsinan ovelle... kunnes ystavamme Teppo juoksi paniikissa huitoen ja huutaen eteen ja Rikki peruutti takaisin nurkkaan. Seuraavat 20 sekuntia olivat jarkyttavat silla palo moninkertaistui hetkessa melkein puoleen autotallia ja mietin mielessani etta saanko hakamyrkytyksen vai pelastanko hevosen. Yritin vetaa riimunarusta ja hatistella takaa, mutta se ei liikahtanut enaa senttiakaan karsinan nurkasta ja liekit polttivat jo ihoa parin metrin paasta... Tommy pakotti mut tulemaan autotallin toisesta paasta ulos ja tein elamani kamalimman paatoksen kun jouduin pelastamaan itseni rakkaan, raskaana olevan hevosen kustannuksella. Tilanne oli kuitenkin niin epa-aidon tuntuinen että mietin paassani koko ajan "saan sen ihan kohta haettua pois kunhan keksitaan eka jotain milla sammuttaa palo" ja olin muutenkin tilanteeseen nahden rauhallinen.

Olin jo palokunnan kanssa puhelimessa kun koitin vetaa Rikkia tallista, mutta puhelin on paska vanha Samsung josta ei kuulunut mitaan niin soitin uudestaan, 14:18. Palo yltyi seuraavan viiden(!) minuutin aikana noin 30m korkeuteen ja oli jo siirtynyt vieressa olevan omakotitalon kattoon, joka paloi poroksi. Palokunnalla kesti 15 minuuttia tulla paikalle ja varmaan 20 ennenkuin paloa alettiin sammuttaa. Tana aikana olin palokunnan kanssa puhelimessa ja rupesin muutaman avuliaan ohikulkijan kanssa pelastamaan muita hevosia. 4 hevosta vietiin turvaan jotka ovat ok, mutta sisalle omakotitaloon jai pieni Chihuahua Traveler ja kissa Little Bit, jotka kaivettiin tanaan esiin raunioista. Rikki kuoli jarkyttavan brutaalisti enka varmasti anna koskaan itselleni (saati sille kusipaalle anteeksi, jonka taki Rikki peruutti takaisin talliin). Palokunta kaivoi Rikkin puoliksi palaneen ruumiin raunioista ja se vietiin kaatopaikalle. Sen iho oli palanut ja hiiltyneet lihakset näkyivät pinnassa. Ja se haju...... Tamman vatsa oli auki, sen paksusuoli oli ulkona ja samaten varsa oli tullut ulos kohdusta. Varsa olisi ollut taydellinen musta orivarsa, kolme valkoista sukkaa ja tahti.

Ihmisen avuliaisuus on ollut paata huimaavaa. Kaikki on lahjoittanut vaatteita ja ruokaa ja asumme nyt Clairen ja Tommyn kanssa toistaiseksi asuntoautossa tallin pihalla. Itken paljon ja koko ajan, en voi uskoa etta jouduin jattamaan tamman palamaan tuhkaksi. Kaikki sanoo etta olen sankari, mutta ompa vitun hyva olo. Sen voin sentaan sanoa, etta ilman mua ne kaksi videomiesta ei olisi saanut soitettua edes 911 ja Floridan kuivakaudella viereiset tarhat olisivat syttyneet tuleen ja 4 muuta hevosta olisi kuollut toisen koiran lisaksi, joka tuli onneksi ulos talosta. Tuhon arvioidaan olevan 500 000 dollaria. Tulen toivottavasti ensi viikolla Suomeen. Naen Rikkin paniikkisen ilmeen koko ajan verkkokalvoillani.

Myöhemmin lisätty: Tulipa sitten sekin koettua, eli se mitä kaikki heppatytöt ovat joskus kelanneet päässään tapahtuvan... rakkaan hevosystävän menetys tulipalossa ja miten itse toimia tilanteessa joka tuntuu niin absurdilta. Rikkillä oli todella rankka elämä; se oli ennen Ginaa jätetty heitteille varsansa kanssa laitumelle ja vuosi sitten sai keskenmenon 7kk kohdalla. Se oli todella vähän käsitelty ja kunnon viidakkonainen, kyllä tuli kiroiltua monesti kun sitä yritti käsitellä. Mutta rakastin sitä silti, ja mitä enemmän sitä käsitteli sitä enemmän se kiintyi myös minuun. Hevosen luottamus ei vaan kestä tilanteessa, jossa se näkee tulta ja jossa muut ihmiset juoksevat kuin päättömät kanat (videotyypit). Ajattelen että mitä jos olisin ottanut paidan pois ja yrittänyt peittää sen silmät tai mitä jos olisin vaikka vetänyt luudalla täysiä persuksille olisko lähtenyt pois karsinasta, mutta totuus on että se oli niin pelon halvauttama että se ei oikeasti liikkunut minnekään. Ja tila oli kuitenkin avoin (niinkun alhaalla kuvassa näkyy) ja ovi lähellä, rupesin heti miettimään että oma hevonenhan on ahtaan tallikäytävän viimeisessä karsinassa Suomessa... pitäkää rakkaat ihmiset hevosianne hyvinä joka päivä, kysykää rohkeasti tallinpitäjältänne paloturvallisuudesta älkääkä polttako tupakkaa tallilla (palon syy... olis niin helposti voitu välttää...).

RIP Rikki<3 ja anteeksi.
Varsomistalli ennen. Huomaa ironia; palosammutin heti ekana kuvassa...  eipähän ollut lähettyvillä kun sitä eniten tarvitsi.

Sama talli, palon jälkeen...


Tassa linkki yhteen uutiseen: Uutinen

3 comments:

  1. voi kamaluus... voimia sinne :/

    ReplyDelete
  2. Aivan kauheaa. Toivottavasti asiat järjestyvät mahdollisimman pian!

    ReplyDelete
  3. Aivan hirveää :( Kamalasti voimia sinne!

    ReplyDelete